Accessibility Tools

fint illustrasjon

FINT er positivt omtalt i KS’ rapport om deling av data i kommunal sektor

Novaris visjon er «Drivkraft for digitalt fellesskap». Et av satsningsområdene i strategien er «Sammenhengende digitale tjenester». En helt sentral suksessfaktor for å realisere visjonen og få fart på satsningsområdet er profesjonell, omforent og sikker digital deling av data.

Digitaliseringsstrategien for offentlig sektor har som et av sine mål for arbeidet fram mot 2025 satt opp at offentlig sektor utnytter potensialet i deling og bruk av data til å lage brukervennlige tjenester, og for å bidra til verdiskapning for næringslivet. Innsatsområdet for å nå målet er at data skal i større grad deles og gjenbrukes i offentlig sektor, og åpne data skal publiseres for innovasjon og verdiskaping i næringslivet. Kort sagt: «Del hvis du kan, skjerm hvis du må».

Det er flere undersøkelser som viser at offentlig sektor ikke deler data i tråd med målene i Digitaliseringsstrategien.

Riksrevisjonen har i sin rapport om myndighetenes tilrettelegging for deling og gjenbruk av data i forvaltningen, som ble lagt fram i november 2023, konkludert med at:

«Manglende og sene avklaringer av juridiske problemstillinger står i veien for deling og gjenbruk av data. Regelverket er komplekst og ikke godt nok tilpasset de digitale mulighetene vi har i dag. Men personvernet må tas på stort alvor. Derfor må det på et tidlig tidspunkt bli avklart hvilke data virksomheten kan dele.»

Digitaliseringsdirektoratet gir stryk til offentlig sektors måloppnåelse, og konstaterer at mange kommuner og offentlige virksomheter ikke deler data seg imellom. Et økende antall utvikler digitale tjenester uten å tenke på hvordan disse skal passe i det store bildet. Dette er stikk i strid med målene i regjeringens digitaliseringsstrategi og det er rett og slett ikke godt nok.

All erfaring viser at deling av data på teknisk nivå er relativt enkelt. Utfordringene ligger på juridisk, organisatorisk og semantisk samhandlingsevne. Dette understøttes også i en utredning som PWC (PriceWaterhouseCoopers AS) har levert til KS’ Program for storbyrettet forskning i 2024.  Utredningen viser mulighetene for deling av data i kommunesektoren, enten det er innad i kommunene eller mellom kommuner. I utredningen deltok Drammen, Bærum, Kristiansand, Oslo kommune og Bergen kommune. Selv om PwC har brukt kommunene som case, er erfaringene overførbare til fylkeskommunene.

FINT er positivt omtalt flere steder i rapporten, for eksempel viser tabellen nedenfor at FINT leverer flest funksjoner for deling av data av de initiativene og løsningene som er sammenlignet i utredningen.

Utredningens hovedfunn er:

  • Står ovenfor flere barrierer som hindrer evnen til å dele data, og tjenesteområdene har fragmenterte initiativ og ulik grad av modenhet mht. deling av data.
  • Må ha en tydelig handlingsplan på hvordan de skal arbeide med datadeling. Det er behov for å konkretisere strategi-til-handling, som prioriterer og forankrer datadelingsarbeidet i henhold til kommunal sektors digitaliseringsstrategier.
  • Må adressere semantiske, juridiske og organisatoriske samhandlingsutfordringer. Teknisk tilrettelegging for datadeling er ikke hovedutfordringen. Semantisk samhandling, spesielt standardisering av beskrivelser og harmonisering av begreper, organisatorisk samhandling, samarbeid, forankring og ressursallokering, og juridisk samhandling, oversikt over hvilke hensyn som må tas, må løses for å kunne gjenbruke data.
  • Har i for liten grad tilgang til egen data gjennom sine systemleverandører, noe som forhindrer direkte uthenting av informasjon. Samarbeide for å legge press på leverandørene slik at de får tilgang til egen data er nødvendig.
  • Burde øke graden av samarbeid for å oppnå standardisert datadeling og unngå dobbeltarbeid, noe som også forenkler datadeling på tvers.
  • Må vise verdien av datadeling for å motivere de ansatte, og avsette ressurser så tjenesteområdene kan prioritere innovasjon i tillegg til drift.

På bakgrunn av funnene anbefaler PwC en strukturert tilnærming til datadeling i kommunal sektor, med vekt på behovet for semantisk, organisatorisk og juridisk samarbeid. Anbefalingen inkluderer opprettelse av en tverrkommunal samarbeidsplattform og en teknisk infrastruktur for å støtte dataenes synlighet, forståelighet og tilgjengelighet. Dette strategiske rammeverket tar sikte på å tilpasse kommunale datadelingsaktiviteter med bredere digitaliseringsmål, og dermed fremme bærekraftig utvikling og forbedre offentlig tjenestelevering gjennom informert databruk.

Tekst: Anne Mette Dørum

Del på sosiale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn